Online een vak leren, welke opties heb je?

Ooit begon je braaf op de basisschool met leren lezen en rekenen. Daarna ben je misschien nog verder gegaan; middelbare school, hogere school of universiteit. Maar op een gegeven moment ben je gestopt en gaan …

school

Ooit begon je braaf op de basisschool met leren lezen en rekenen. Daarna ben je misschien nog verder gegaan; middelbare school, hogere school of universiteit. Maar op een gegeven moment ben je gestopt en gaan werken. Althans, dat is zoals voor de meeste mensen het pad van hun schoolcarrière verloopt.

Maar wat als dat pad niet zo rechtlijnig is? En als je later besluit een (ander) vak te willen leren? Hoe gaat dat dan? We zetten wat ideeën op een rijtje.

Een vak leren, de basis

Vanaf de basisschool naar het middelbare onderwijs maak je de keuze wat je wilt gaan doen. Wil je verder gaan met kennis vergaren en een studie volgen, of wil je met je handen aan de slag en een praktijkgericht vak leren. Of een mengvorm van beide. Voor veel jongeren, en hun ouders, een belangrijk vraagstuk. Soms is het even zoeken en uitproberen, maar uiteindelijk vinden de meeste jongeren de juiste weg.

Leren vanuit een cursus, training of omscholingstraject

Wanneer je eenmaal in het bedrijfsleven bent gestapt, gaan er weer andere deuren voor je open. Een opfriscursus hier of daar, een managementtraining op kosten van de baas, of een omscholingstraject bij een outplacement procedure. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, kun je er behoorlijk druk mee zijn.

Digitaal leren

En daar komen steeds meer mogelijkheden bij. Leren doe je namelijk niet meer vanzelfsprekend op een school of universiteit. Het kan ook online. Er zijn in Nederland ontzettend veel aanbieders van online opleidingen. Van hobby niveau tot branche erkende opleidingen. Van schoonheidsspecialiste tot psychiater.

Vast of flexibel tempo

In online omgevingen worden opleidingen veelal aangeboden zonder vast tijdpad. Oftewel je kunt leren op het moment en in het tempo dat jou uitkomt. Daarnaast zijn er leertrajecten waarin iedereen op hetzelfde moment dezelfde dingen leert. Handig omdat dit vaak gecombineerd wordt met fysieke praktijkdagen. Metselen leer je namelijk niet door eindeloos filmpjes te kijken of instructies te lezen, dat leer je door te doen. Ook worden dit soort opleidingen vaak gecombineerd met online community’s en groepen waarin je elkaar kunt steunen en helpen. 

Uiteindelijk kies je zelf wat het beste past bij jou als persoon en bij het vak dat je wilt gaan leren. Op SGKC.nl lees je alles over school, leren & cursussen.

Plaats een reactie